Powiedzcie mi
Maturo, nadchodzę: (
√2 −2
√2)
2 −(
√2 +2
√2)
2 =( 2 −2 *
√2 * 2
√2 +8 −(2 + 2*
√2 *2
√2 +8)
Co tu robie zle!?!?!? Wynik mi wychodzi −16 a w odpowiedziach jest 16... wiec jesli autor
pomylil sie w odpowiedziach to zrobie mu jesien z dupy sredniowiecza bo juz zaczynaja mnie
irytowac te zalosne wzorki skroconego mnozenia w kazdym zadanku juz czlowiek nie wie w koncu
jak podstawic zeby bylo dobrze ! GRRRRRRRRRRRRRRRRRR
http://youtu.be/k9QoOIAk-K4?t=1h2m52s
8 lis 12:50
aniabb: −16
8 lis 12:52
Basia:
= 2−4*2+8 − (2+4*2+8) = 2−8+8−2−8−8 = −16
i inaczej nie będzie; błąd w odpowiedziach
8 lis 12:53
Eta:
Można tak: (bez wzorów)
zauważ,że √2−2√2= −√2 i √2+2√2= 3√2
i mamy : (−√2)2 −(3√2)2 = 2−9*2= 2−18= −16
8 lis 13:06
Maturo, nadchodzę: heh
8 lis 13:14