granice , trzy ciągi
Adam : lim n√n+3
n√n≤n√n+3≤ n√n+n
dobrze ograniczyłem ? i czy prawdziwa jest równość :
n√n = 1 ?
8 lis 12:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
tak ... i z tego masz skorzystać
8 lis 12:32
Adam : w sumie granica z tego dąży zawsze do 1 czyli wydaję mi się, że jest to prawdziwe ,ale może
się mylę ; )
8 lis 12:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
ale też mozna było:
n√n+3 = n√n(1+ 3/n) = n√n * n√1 +3/n −> 1 * n√1+0 = 1
8 lis 12:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
to n√1+0 zapisałem tylko obrazowo ... bo nie powinno się tak pisać (poprawność zapisów)
8 lis 12:34