..
trip: Granica:
ma ktoś pomysł? Nie mogę nic wykombinować
8 lis 12:19
trip: ups nawias mi się źle domknął, powinno być tak:
8 lis 12:20
Basia:
| | 1 | | 1 | |
x→+∞ ⇒ |
| →0 ⇒ |
| −1 → 0−1 = −1 ⇒ |
| | x | | x | |
cos(
1x−1) → cos(−1)
cos(−1) jest liczbą dodatnią bo −1∊(−
π2;0)
stąd
xcos(
1x−1) → +
∞*cos(−1) = +
∞*(liczba dodatnia) = +
∞
8 lis 12:33
Krzysiek: | | cos(1/x) +1 | |
pomnóż przez: |
| |
| | cos(1/x) +1 | |
potem w liczniku skorzystaj z jedynki trygonometrycznej
| | sint | |
i skorzystaj z tego, że: limt→0 |
| =1 |
| | t | |
8 lis 13:04
Basia:
a ja odpowiedziałam na pierwszy wpis; tam było cos(1x−1)
oczywiście dla (cos1x)−1 jest tak jak zrobił Krzysiek
8 lis 13:12
trip: no i wyszło, chociaż trzeba było trochę pokombinować, dziękuję
8 lis 15:02