kąty w trójkącie
Zuzia: W okręgu opisanym na trójkącie KLM poprowadzono średnicę AL. Wyznacz kąty trójkąta LAK wiedząc,
że kąt KML ma miarę 290
8 lis 12:17
aniabb:

kąt K =90° bo oparty na średnicy
kąt A = 29° bo wpisany oparty na tym samym łuku co M
kąt L = 61 bo suma kątów w trójkącie 180°
8 lis 12:21
Basia:

α=29
∡AKL jest oparty na półokregu ⇒ |∡AKL| = 90
∡KAL i ∡KML są oparte na tym samym łuku ⇒ |∡KAL| = 29
|∡KLA| = 90−29 = 61
8 lis 12:25
Artur_z_miasta_Neptuna:

α = 2*29
o = 58
o <−−− kąty oparte na tym samym łuku (LK
β+α = 180
o ⇒ β = 122
o
2γ = β ⇒ γ = 61
o
δ = 29+β = 151
o
kąt przy A = 180−γ−δ = 180 − 61 − 151
i gdzieś jest błąd
8 lis 12:27
aniabb: a czemu mi nie chce rysować greckich literek na obrazkach
8 lis 12:37
Eta:
8 lis 12:52
Eta:
8 lis 12:55
aniabb: wooww..dzięki

faktycznie dziś znowu działa
8 lis 12:59