matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
SYLWIA:
rozwiąż nierówność : (2x-2)(x-3)<(x-3)(x-4)
7 cze 11:52
Rybq:
2x
2
-6x-2x+6<x
2
-4x-3x+12 x
2
-x<6
7 cze 13:51
nati:
x
2
-x-6<0 Δ=b
2
-4ac Δ=1-4*1(-6)=1+24=25
√
Δ
=5 x
1
=(-5-1)/2=-6/2=-3 x
2
=(-5+1)/2=-4/2=-2
13 cze 11:04