Witam
Magda: Wiatam,
czy znajde kogos tak milego, aby mi podal przyklady funkcji do narysowania. najlepiej z
wartosciami bezwglednymi, aby funcje wykladnicza badz logarytmiczna albo narysowac jakas
sinusoide po przekrztalceniach i inne funkcje trygonometryczne, a nastepnie po jakichs 2−3
godzinkach mi sprawdzil?

mile widziane takze arc z funckcji trygonometyrczych
8 lis 12:14
Magda:

znalazlam jeden taki przyklad y = tgx +| tgx |
|tgx|
dla tgx≥0 mam tgx
dla tgx <0 mam − tgx
dla tgx mam normalny wykres, i teraz mam to dodac

i wyjdzie taki wykresik?
8 lis 12:50
Magda: tamte krance to π2 i −π2
8 lis 12:51
aniabb: jednostki i co się będzie działo za tymi krańcami
8 lis 12:56
Magda: za tymi krancami zapewne wykres bedzie sie powtarzac co π, tylko sie tak zastanawiam czy po
prawej stronie od osi OY bedzie inaczej 2tgx czy normalnie tgx
8 lis 13:01
aniabb: będzie 2tgx i dlatego chciałam żebyś narysowała jakąś skalę
8 lis 13:03
Basia:

oczywiście że
2tgx x∊<0+kπ;
π2+kπ)
f(x) =
0 x∊(−
π2+kπ;0+kπ)
p =π
8 lis 13:08
Magda: o to mi chodzilo

dziekuje bardzo

a gdybym musiala to pomnozyc to jak by to wyszlo
8 lis 13:08
8 lis 13:12
Basia:
przez co pomnożyć ? nie bardzo rozumiem
8 lis 13:13
Magda: jak bym miala tkai wykres funkcji
y = tgx * |tgx|
8 lis 13:14
aniabb: będzie szerszy niz tgx dla ułamków i bardziej strzelisty powyżej 1
8 lis 13:15
Basia:
tg2x x∊<0+kπ;π2+kπ)
f(x) =
−tg2x x∊(−π2+kπ;0)
asymptoty jak dla y=tgx
wykres prawie taki sam
w <0;π4) trochę niżej niż tgx,
dla π/4 wartość 1
potem trochę bardziej stromo
8 lis 13:17
Magda: i jak bym miala np sinx + |sinx| robi sie podobnie tak

a moglybyscie zadac mi jakis wykres do narysowania, zbliza sie kolokwium i chciala bym
pocwiczyc...
8 lis 13:23
aniabb: tak
8 lis 13:26
Magda: to jeszcze mam takie pytanie. dlacego tgx < 3 to
x∊ (kπ, arctg3 + kπ)
moglby ktos mi to w miare wytlumaczyc
8 lis 13:50
Basia:
tg(arctg3) = 3
bo to przecież funkcje odwrotne
czyli tgx = 3 dla x=arctg3
tangens w przedziale (−π2;π2 jest funkcją rosnącą ⇒
tgx< 3 dla −π2<x<arctg3 czyli dla x∊(−π2;arctg3)
i teraz z okresowości tangensa mamy
tgx < 3 ⇔ −π2+kπ<x < arctg3+kπ ⇔ x∊(−π2+kπ; arctg3+kπ)
8 lis 13:56
aniabb: jak Ci się nie chce liczyć kąta to używasz arc
tg 45° =1
45° = arctg 1
sin 30° = 1/2
30° = arcsin(1/2)
tg x = 3
x = arctg 3
8 lis 13:56
Magda: Basiu z tym ze tgx =3 ⇔ arctg3=x to wiem
tylko nie wiem dlaczego w moim zeszycie jest ze od kπ a nie od −π2 +kπ tk jak tobie wyszlo
8 lis 14:01
Basia:
błąd tak po prostu jest;
chyba, że miało być tgx>0 i tgx<3 wtedy będzie taka odpowiedź jak podałaś
8 lis 14:03
aniabb: przepisując do notatek łatwo zgubić −π/2 i zostaje samo kπ
8 lis 14:07
Magda: odpowiedz miala byc ze tgx >1 i tgx <3
no i dla tgx >1 wyszlo ze x ∊ −π4 +kπ, π4 + kπ
a dla tgx <3 mam zapisane tak jak wyzej...
8 lis 14:07
Magda: mozliwe ze i tak. wole sie upewnic niz uczyc sie glupoty
8 lis 14:08