równanie stycznej
Dawid: napisać równanie prostej stycznej do paraboli y = x2 − 2x + 5, równoległej do siecznej
łączącej punkty o odciętych x1 = 1, x2 = 3
8 lis 12:05
Basia: szkoła czy studia ? dokładniej czy można używać pochodnych czy nie ?
8 lis 12:08
Dawid: studia
8 lis 12:28
niepewny: a nie będzie to prosta przechodząca przez wierzchołek paraboli równoległa do osi ox?
8 lis 12:37
Basia:
no to szybciutko
sieczna przechodzi przez punkty A=(1;f(1)) i B=(3;f(3))
f(1) = 1−2+5 = 4
f(3) = 9−6+5 = 8
czyli A(1;4) B(3;8)
| | f(3)−f(1) | | 8−4 | |
jej współczynnik kierunkowy m = |
| = |
| = 2 |
| | 3−1 | | 3−1 | |
współczynnik kierunkowy stycznej musi być taki sam
f'(x) = 2x − 2
2x−2 = 2
2x = 4
x=2
czyli będzie to styczna w p−cie x
0 = 2
f(2) = 4−4+5 = 5
czyli przechodzi przez C=(2;5)
równanie stycznej
y = 2x+b
5 = 2*2+b
b=1
y=2x+1
albo podstaw do wzoru
y = f(x
0) + f'(x
0)(x−x
0)
x
0=2
f(x
0) = f(2) = 5
f'(x
0) = f'(2) = 2
y = 5+2(x−2) = 2x+1
8 lis 12:41
aniabb:

y=2x+1
8 lis 12:43