pomocy
uczeń: Proszę o pomoc w rozłożeniu tego wielomianu na czynniki krok po kroku:
x3−5x2+3x+9=0
Wiem że ma być (x−3)2(x+1) ale zupełnie nie potrafię do tego dojść.
8 lis 11:47
Artur_z_miasta_Neptuna:
krok 1:
sprawdzasz czy dzielnik (ze znakami +/−) jest miejscem zerowym wielomianu. Rozpoczynasz
odczywiście od +1
W(1) = 1 − 5 + 3 + 9 = 8 ≠ 0
następnie −1
W(−1) = −1 − 5*1 +3*(−1) + 9 = −1 − 5 − 3 + 9 = 0
czyli −1 jest pierwiastkiem
czyli W(x) dzieli się bez reszty przez (x−(−1)) ... czyli przez (x+1)
krok 2:
dzielisz wielomian W(x) przez (x+1).
Albo schematem hornera (jak znasz) albo tradycyjnie (słupkowo)
x3−5x2+3x+9 = (x+1)(x2 − 6x + 9)
krok 3:
x2−6x+9 = 0
Δ = ....
x1,2 = ....
x2−6x+9 = (x−3)(x−3)
krok 4:
a więc:
x3−5x2+3x+9 = (x+1)(x−3)(x−3) = (x+1)(x−3)2
koniec zadania
8 lis 11:52
Basia:
szukasz wymiernego pierwiastka wielomianu wśród liczb ±1; ±3; ±9
W(3) = 0 ⇒ W(x) jest podzielny przez x−3
dzielisz, dostajesz trójmian kwadratowy czyli Δ itd.
8 lis 11:53
uczeń: kiedy rozkładam go zwykłą metodą zatrzymuję się w miejscu kiedy mam x2(x−5)+3(x+3) ale to jest
dopiero pierwszy krok w dodatku jak na to patrze wydaje się być zły
8 lis 11:54
Artur_z_miasta_Neptuna:
bo jest zły
8 lis 11:56
Artur_z_miasta_Neptuna:
grupowanie nie jest tutaj takie proste ... czasami lepiej zrobić tak jak ja i Basia (witam

)
napisaliśmy
8 lis 11:56
uczeń: dzieki Wam, mam pisać rozszerzenie z matmy w tym roku a na tak prostych rzeczach się
zatrzymuje..
8 lis 11:57
Basia:
Witaj Arturze
8 lis 11:59
uczeń: a jak mam taki wielomian właśnie i nie mogę pogrupować czynników to czy zawsze któryś z
czynników+ lub − będzie pierwiastkiem tego wielomianu?
8 lis 11:59
Artur_z_miasta_Neptuna:
nie zawsze ... ale jeżeli ma być to pierwiastek CAŁKOWITY to MUSI być jednym z dzielników
wyrazu wolnego (w tym przypadku 9)
8 lis 12:00
uczeń: no dobra dzieki
8 lis 12:02