Jak uzasadnić?
jin: Uzasadnij, że 332−1 dzieli się przez 8.
Z góry dzięki za pomoc: )
8 lis 11:45
Artur_z_miasta_Neptuna:
332 − 1 = (316 + 1)(316 − 1) =
= (316 + 1)(38 + 1)(38 − 1) =
= (316 + 1)(38 + 1)(34 + 1)(34 − 1) =
= (316 + 1)(38 + 1)(34 + 1)(32 + 1)(32−1) =
= (316 + 1)(38 + 1)(34 + 1)(32 + 1)*8
c.n.w.
korzystasz ze wzorów skróconego mnożenia:
a2−b2 = (a−b)(a+b)
oraz, że 1 = 12
8 lis 11:48
jin: Nie wpadłabym na to... Dzięki za pomoc
8 lis 11:49
AS: Można też tak
Korzystam z rozkładu
an − bn = (a − b)*(an−1 + an−2*b + ... + bn−1)
332 − 1 = {32}16 − 1 = (32 − 1)*(315 + ...) = 8*reszta
a to świadczy o podzielności przez 8
8 lis 16:13
AS: Poprawka
332 − 1 = (32)16 − 1 = (32 − 1)*(330 + .. ) = 8*reszta
8 lis 16:26