8 lis 11:16
Artur_z_miasta_Neptuna:
chcesz tylko wykres momentów

czy wszystko (normalne i tnące siły także)

nie chce mi się liczyć reakcji −−− jesteś w stanie mi je podać
8 lis 11:18
szin: chodzi mi tylko o zapis momentów tnz
dla lewego słupa
Mg1[x1
] := 0
dla górnej belki
Mg2[x2
] := VA*x2 + Unitstep[x2 − a] (−HB*h + VB*(x2 − a) + q*h/2*3/4*h)
dla prawego słupa
Mg3[x3
] := −HB*x3 + q*h/2*(x3 − h/4)
prosiłbym tylko o sprawdzenie

(sory za zapis ale kopiowałem)
8 lis 11:26
Artur_z_miasta_Neptuna:
czy Unitstep[x2−1] =
0 dla x2<1
1 dla x2≥1

jeżeli tak to górna belka dobrze
ale prawy słupek −−−− nie zgodze się co do części 'bloczka'
bo dla x3<h/4 ... moment generowany przez część 'bloczka' jest UJEMNY
| | (x3)2 | | (x3−h/2)2 | |
jak już to q* |
| − Unitstep[x3−h/2]q* |
| |
| | 2 | | 2 | |
8 lis 11:44
Artur_z_miasta_Neptuna:
zakładam że spody są wewnątrz ramy
8 lis 11:45
szin: wielkie dzięki
22 lis 14:57
Artur_z_miasta_Neptuna:
spoko
22 lis 15:03