matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dziedzina
asd:
http://www.eti.pg.gda.pl/katedry/kiw/dydaktyka/Technologie_Informacyjne/Lab/Lab-Arkusz/arkusz.html
w zad.1 otrzymalem funkcje f(x)=cos5x−x
2
i mam problem z okresleniem dziedziny i pierwszych liczb dla niej jakie moglbym wpisac prosze o pomoc
8 lis 10:19
aniabb:
http://www.wolframalpha.com/input/?i=cosx+-x%5E2
x≈ −0.82 x ≈ 0.82
8 lis 10:44
aniabb:
bo cos 0=1 więc wierzchołek paraboli (0,1) więc narysować funkcję 1−x
2
i szukać w okolicy tych miejsc zerowych czyli x=−1 x=1 bo sam cos którego zakres jest <−1,1> będzie nieznacznie wpływał na parabolę
8 lis 10:47