kinematyka
Błagam: Piłkę wyrzucono pionow do góry z powierzchni ziemi obok budynku mieszkalnego. Obserwator
znajdujący się w pokoju zobaczył piłkę na poziomie parapetu okna. Po czasie 0,1s piłka minęła
górną część okna i po 3,43s znalazła się powtórnie na poziomie górnej części okna.
a) Jaka jest wysokość okna?
b) Jaka jest maksymalna wysokość, na którą wzniosła się piłka, liczona od parapetu okna?
8 lis 09:45
aniabb:
czas wznoszenia = czas spadania = t = 1,715s
v=gt = 10*1,715 =17,15 m/s
v0 = v−gtok = 17,15−10*0,1=16,15m/s
h=v0t−gt2/2= 16,15*0,1 − 10*0,12/2= 1,565m=156,5cm wysokość okna
H= g(t+tok)2/2=10*1,8152/2=16,47m max wysokość od parapetu