Niewymierność
Sylwia: Usuń niewymierność z mianownika.
a)5−2(pierwiastek z 5) kreska ułamkowa 3 (pierwiastek z 5)
b) 3 (pierwiastek z 2) − 4 1/2 ,kreska ułamkowa (pierwiastek z 8)−3
c)5 ,kreska ułamkowa 2 (pierwiastek z 3 +1)
d) 0,5 ,kreska ułamkowa 2 (pierwiastek z 7 −4
Bardzo proszę o pomoc
8 lis 08:50
aniabb:
| 5−2√5 | | 5√5−2*5 | | √5−2 | |
| = |
| = |
| |
| 3√5 | | 3*5 | | 3 | |
8 lis 08:54
Patronus: a)
| 5−2√5 | | 5−2√5 | | √5 | | 5√5 − 2*5 | | √5 − 2 | |
| = |
| * |
| = |
| = |
| |
| 3√5 | | 3√5 | | √5 | | 3*5 | | 3 | |
b)
| 3√2 − 9/2 | | 3√2 − 9/2 | | √8+3 | |
| = |
| * |
| = ... |
| √8−3 | | √8−3 | | √8+3 | |
| | 5 | | 5 | | √3−1 | |
c) |
| = |
| * |
| = ... |
| | 2(√3+1) | | 2(√3+1) | | √3−1 | |
d)
| 0,5 | | 0,5 | | √7+4 | |
| = |
| * |
| = ... |
| 2(√7−4) | | 2(√7−4) | | √7+4 | |
8 lis 08:56
aniabb:
| 3√2−412 | | (3√2−412)(√8+3) | |
| = |
| = |
| √8−3 | | (√8−3)(√8+3) | |
| (3√2−4,5)(2√2+3) | |
| = −(12−9√2+9√2 −13,5) = 1,5 |
| 8−9 | |
8 lis 08:58
Sylwia: dziękuje za pomoc
8 lis 09:17
aaaaaaaaaa: 8/2−√2
1 sty 16:30