analiza matematyczna
madox: Witam, czy mógłby mi ktoś pomóc rozwiązać to zadanie? Kompletnie nie rozumiem analizy
matematycznej i może jakbym zobaczył jak to się robi krok po kroku to coś by mi się rozjaśniło
w głowie

. Z góry bardzo dziękuję
a więc mam dowieść:
inf(A+B)=infA + infB
8 lis 01:39
Basia:
a co tu oznaczają A,B i zapis A+B ?
8 lis 02:34
madox: A,B ograniczone
A,B ∊ R; A+B={x+y: x∊A, y∊B}
8 lis 02:40
Basia:
Def:
a = infA ⇔ ∀x∊A a≤x ∧ ∀c>a∃x∊A x<c
b = infB ⇔ ∀y∊B b≤y ∧ ∀d>b∃y∊B y<d
badam teraz a+b
dla dowolnego ε>0 a+b+ε = (a+ε/2)+(b+ε/2) i a+ε/2>a i b+ε/2>b ⇒
∃x∊A x<a+ε/2 i ∃y∊B y<b+ε/2 ⇒
∃x+y∊A+B x+y < (a+ε/2)+(b+ε/2) = a+b+ε
czyli zostało udowodnione, że żadna liczna większa od a+b nie może być inf(A+B)
a=infA ⇒∀x∊A a≤x
b=infB ⇒∀y∊B b≤y
stąd ∀x+y∊A+B a+b≤x+y
czyli
∀x+y∊A+B a+b≤x+y ∧ ∀ε>0 ∃x+y∊A+B x+y < (a+ε/2)+(b+ε/2) = a+b+ε ⇔
inf(A+B) = a+b = infA+infB
8 lis 03:03