Dowód, potrafi ktoś wytłumaczyć i podać dowód?
Damian: Udowodnij, ze ci ciąg (fn) okreslony wzorem:
n
∑ 1k!
k=0
jest ograniczony z góry. Czy z faktu ograniczonosci ´ (fn) wynika zbiezno ˙ s´c tego ci ˛agu
(do ´
pewnej granicy własciwej)?
8 lis 01:11
Basia:
n! > 2
n dla każdego n≥4
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| +....+ |
| < 1+ |
| + |
| + |
| + |
| +....+ |
| = |
| 1! | | 2! | | n! | | 2 | | 6 | | 24 | | 25 | | 2n | |
| 6+3+1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| *(1+ |
| + |
| +....+ |
| ) = |
| 6 | | 24 | | 2 | | 22 | | 2n−4 | |
| 10 | | 1 | | 1−(12)n−4 | |
| + |
| * |
| = |
| 6 | | 16 | | 12 | |
| 5 | | 1 | | 5 | | 1 | | 40+3 | | 43 | |
| + |
| *(1−(12)n−4) < |
| + |
| = |
| = |
| |
| 3 | | 8 | | 3 | | 8 | | 24 | | 24 | |
z faktu ograniczoności jeszcze nic nie wynika
np. ciąg −1,1,−1,1..... jest ograniczony a nie jest zbieżny
ale ten Twój jest zbieżny bo jest rosnący
a rosnący i ograniczony z góry musi być zbieżny
8 lis 02:31