indukcja
Ed: Jak pokazać indukcyjnie że każda liczba jest parzysta lub nieparzysta?
8 lis 00:10
Basia:
nie da się; bo to nieprawda 12 nie jest ani parzysty, ani nieparzysty
zapewne miało być "każda liczba naturalna" skoro indukcyjnie
8 lis 00:19
Ed: No właśnie chodziło mi o naturalne
8 lis 00:28
Basia:
nie bardzo rozumiem po co, ale wykonalne
krok 1
n=1
n = 0*2+1
nie jest więc podzielne przez 2 czyli jest liczbą nieparzystą
n=2
n = 1*2 jest więc liczbą parzystą
Z: n = 2k lub n=2k+1 gdzie k∊C
T: n+1 = 2m lub n+1 = 2m+1 gdzie m∊C
dowód:
jeżeli n=2k ⇒ n+1 = 2k+1 i k∊C czyli n+1 jest liczbą nieparzystą
jeżeli n=2k+1 ⇒ n+1 = 2k+1+1 = 2k+2 = 2(k+1) i k+1∊C czyli n+1 jest liczbą parzystą
8 lis 00:38
Ed: Też nie wiem po co ale takie dostaliamy zadanie

dziękuję
8 lis 00:40