| 1 | ||
en=(1+ | )n
| |
| n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
fn=1+ | + | +...+ | ||||
| 2 | 3 | n |
| 1 |
| 1 |
| 1 |
| 1 | ||||||||||||||||||||||||||
(1 + | )n = 1 + | * | + | * | + ... + | * ( | )n = | |||||||||||||||||||||||||
| n | n | n | n |
| 1 | n(n − 1) | 1 | 1 | n(n − 1)...1 | ||||||
= 1 + n * | + | * | + ... + | * | = | |||||
| n | 2! | n2 | n)! | nn |
| 1 | n(n − 1) | 1 | n(n − 1)...1 | |||||
= 1 + 1 + | * | + ... + | * | < | ||||
| 2! | n2 | (n − 1)! | nn |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | ||||||
< 2 + | * (1 − | ) + | * (1 − | )(1 − | ) + ... + | |||||
| 2! | n | 3! | n | n |
| 1 | 1 | 2 | n − 1 | |||||
+ | (1 − | )(1 − | )...(1 − | ) < | ||||
| n! | n | n | n |
| 1 | 1 | 1 | ||||
< 2 + | + | + ... + | + U{1}{n! | |||
| 2! | 3! | (n − 1)! |
| 1 | 1 | 1 | 1 | |||||
... < 2 + | + | + ... + | = 2 + 1 − | < 3 | ||||
| 2 | 22 | 2n − 1 | 2n |
A co do b) to wpisz sobie w googlach szereg harmoniczny, tam powinno być pokazane, dlaczego nie
jest to ograniczone.
| n | 1 | |||
W pierwszym wierszu: | * | (później jest już ok) | ||
| 2 | n2 |
| 1 | 1 | |||
3 linijka na końcu: | , a nie | |||
| n! | (n − 1)! |