werktory i trójkat
dobrymurzyn: wierzchołki trójkąta dane są przez wektory wodzące a=i+j, b=i−j, c=i+k. wyznacz kąty w tym
trójącie
a,b,c to wektory wodzące, i,j,k to wersory.
7 lis 22:45
zośka: i=[1,00]
j=[0,1,0]
k=[0,0,1]
a=[1,1,0]
b=[1,−1,0]
c=[1,0,1] ( w nawiasach [] to wspólrzędne wektorów)
a◯b=1*1+1*(−1)+0*0=0 zatem ponieważ a i b nie są zerowe to muszą być prostopadłe, czyli kąt
między wektorami a i b =900
7 lis 23:04
zośka: a◯c=1*1+1*0+0*1=1 |a|=
√12+12+02=
√2 |c|=
√12+02+12=
√2
| | a◯c | | 1 | |
cos<{a,c}= |
| = |
| |
| | |a|*|c| | | 2 | |
<{a,c}=60
0
zatem trzeci kąt musi być 30
0
7 lis 23:08
dobrymurzyn: a reszta kątów? też ze skalarnego?
7 lis 23:09
dobrymurzyn: sory, nie zobaczyłęm drugiego posta
7 lis 23:10