Jeśli a+b=1 to udowodnij że...
Karol: Jeżeli a+b=1 to udowodnij że a3+b3=1/4.
Może ktoś potrafi mi pomóc? Pozdrawiam.
7 lis 22:40
Karol: dodam że rozpisałem to w taki sposób że a3+b3=(a+b)3 − (3a2b + 3ab2) i rozpisujac to w ten
sposob doszedlem do postaci 3b2−3b+1... i nie do końca wiem co dalej, proszę o pomoc.
7 lis 22:42
sushi_ gg6397228:
3a2b+3ab2= 3ab(a+b)
i teraz musisz "wykombinowac" a*b =...
7 lis 22:50
Karol: Wkradł się maly błąd gdyż chodziło o znak a3+b3≥1/4. Ponadto zrobiłem to już w taki sposób że
do tego co napisałeś dokombinowałem a z a+b=1 dzięki czemu dostałem właśnie f.cję kwadratową
3b2−3b+1 która zresztą nie ma miejsc zerowych i jej wartości są nieujemne. Zatem podstawiłem
ową funkcję do nierówności i otrzymałem że 3b2−3b+3/4≥0 a dalej to już formalność. Ale
wielkie dzięki za chęci i pomoc.
7 lis 22:55
sushi_ gg6397228:
na zdrowie
7 lis 23:00
irena_1: Można też tak:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Jeśli a=b= |
| , to a3+b3= |
| + |
| = |
| |
| | 2 | | 8 | | 8 | | 4 | |
| | 1 | |
Jeśli a ≠ |
| , to przyjmujemy: |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a= |
| −x i b= |
| +x, gdzie 0< x < |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Wtedy:
| | 1 | | 1 | |
a3+b3=( |
| −x)3+( |
| +x)3= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | | 1 | | 3 | | 3 | |
= |
| − |
| x+ |
| x2−x3+ |
| + |
| x2+ |
| x+x3= |
| | 8 | | 4 | | 2 | | 8 | | 4 | | 2 | |
7 lis 23:41
Eta:
a+b=1 ⇒ a=1−b
a
3+b
3 = (a+b)(a
2−ab+b
2) = 1*(a
2+2ab+b
2 −3ab)= (a+b)
2 −3ab= 1−3ab
| | 1 | | 3 | | 3 | |
1−3ab ≥ |
| ⇒ |
| −3(1−b)*b ≥0 ⇒ |
| −3b+3b2≥0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
c.n.u
7 lis 23:59
Vax: | | (a+b)3 | |
a3+b3 ≥ |
| ⇔ 4(a3+b3) ≥ (a+b)3 ⇔ a3+b3 ≥ a2b+ab2 ⇔ (a+b)(a−b)2 ≥ 0 |
| | 4 | |
8 lis 00:08
Eta:
8 lis 00:09
Eta:
@
Vax
Bardziej szczegółowo rozpisz i otrzymasz
dwie linijki dowodu
8 lis 00:13