Oblicz objętość graniastosłupa. Pomocy.
bryłka: Pomocy. Nie wiem jak to zrobić i narysować.
Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 4 cm a przekątna tego
graniastosłupa 9. Oblicz jego objętość.
7 lis 22:17
Basia:
wskazówka:
w prostopadłościanie o wymiarach a,b,c
przekątna główna D spełnia warunek D2 = a2+b2+c2
u Ciebie:
D = 9
a=b=4
pozostaje wyliczyć c
V = a*b*c
7 lis 22:20
irena_1:
Narysuj graniastosłup (prostopadłościan o podstawie kwadratu).
Dolną podstawę nazwij ABCD, górną odpowiednio EFGH.
Poprowadź odcinek BH. To przekątna graniastosłupa. Narysuj odcinek BD− to przekątna podstawy. I
masz trójkąt prostokątny BHD.
|BD|=4√2cm, |BH|=9cm, |DH|=H
H2+(4√2)2=92
H2+32=81
H2=49
H=7
Pp=42=16cm2
V=16*7=112cm3
7 lis 22:22
Eta:

Z tw. Pitagorasa H
2= 9
2−(4
√2)
2 ⇒ H=....
V= 4
2*H=........
dokończ ......
7 lis 22:23
bryłka: dziękuję wam bardzo za cenne wskazówki
7 lis 22:25