Funkcja logarytmiczna
Karolina: Dana jest funkcja logarytmiczna o wzorze f(x) = log4 (x−k) + 3, gdzie k jest parametrem.
Dziedziną funkcji f jest przedział (2, +∞). Podaj wartość parametru k, a następnie:
a) oblicz wartość funkcji f dla argumentu 18
b) oblicz argument, dla którego wartość funkcji f wynosi 3,5
c) określ dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości dodatnie.
7 lis 22:11
zośka: dziedzina: x−k>0 ⇒ x>k ⇒ k=2
7 lis 22:13
zośka: f(x)=log4(x−2)+3
a) f(18)=log4(18−2)+3=log416+3=2+3=5
7 lis 22:15
zośka: b)x=? taki by f(x)=3,5
log4(x−2)+3=3,5
log4(x−2)=0,5
41/2=x−2
2=x−2
x=4
7 lis 22:17
zośka: c) f(x)>0
log
4(x−2)+3>0
log
4(x−2)>−3
log
4(x−2)>log
44
−3
7 lis 22:20
Karolina: dlaczego k=2? skąd to wiemy?
7 lis 22:21