Szeregi
Basiek: Szeregi.

Bry!
Mam taki szereg i niestety... nie wiem, nie umiem. Prosiłabym o pomoc.
*d'Alembert mi tu nie pasuje, Cautchy też jakoś nie bardzo. I stawiam na porównawcze, ale tego
kryterium raczej... nie umiem. Wydaje mi się, że szereg jest zbieżny i nalezy go ograniczyć
przez większy ZBIEŻNY. Aczkolwiek po prostu... nie znam takiego, nie wiem, jak to zrobić, jak
to ruszyć, ani z czym zjeść.
Dziękuję.
7 lis 22:03
Basiek: Naprawdę proszę.
7 lis 22:08
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
a jak masz ∑ |
| to bedzie .... |
| | √n | |
7 lis 22:09
Basiek: Harmoniczny rzędu α=1/2

Rozbieżny!
Dziękuję. Bardzo.
7 lis 22:11
sushi_ gg6397228:
limes (n+√n +1 ) = lim n =..... wiec zawsze "dodatki" mozna sobie zasłonić "palcami"
7 lis 22:12
Basiek: Tego to już nie rozumiem, ale...

Ale rozumiem odpowiedź do przykładu. Wszystko jaśniutkie
jak słoneczko!
7 lis 22:14
Basia: witaj
Basiek
n+
√n+1 < n+n+1 < 2n+1 ≤ 2n+n = 3n ⇒
√n+√n+1 <
√3n =
√3*
√n <
√3*n ⇒
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| > ∑ |
| = |
| *∑ |
| |
| | √n+√n+1 | | √3*n | | √3 | | n | |
| | 1 | |
a ∑ |
| to szereg harmoniczny rozbieżny |
| | n | |
7 lis 22:15
Basiek: Basiu− witaj, dziękuję, takie pytanko, czy to jest taka 'metoda', którą stosuje się,
przy tym kryterium, czy po prostu taki sposób 'kombinowania'?
Nie pogardziłabym jakąś gotową metodą, więc jeśli to byłaby takowa...
7 lis 22:24
Basia:
to się nazywa "kryterium porównawcze"; polega głównie na kombinowaniu
7 lis 22:25
Basiek: Kryterium porównawcze jako tako znam, a sam fakt kombinowania w nim− bardzo mi 'nie leży';
chociaż w moim przypadku polega głównie na tym, żeby ograniczyć szeregiem harmonicznym lub
geometrycznym (o tyle trudne, że ja tego 'nie widzę').
Dziękuję bardzo.
7 lis 22:27
Krzysiek: Zamiast bawić się z ograniczeniami od góry/dołu można skorzystać z kryterium ilorazowego
i wtedy od razu wiemy czy szereg jest zbieżny/rozbieżny.
7 lis 22:40
Basiek: Krzysiek− możliwe, że ja czegoś nie widzę, ale wydaje mi się, że po skorzystaniu z kryt.
Cautchy'ego wychodzi mi g=1, które NIE określa nam niczego...
Ale może mi się tylko wydawać.
7 lis 22:43
7 lis 22:46
b.: żeby stosować kryterium porównawcze (choć zwykle łatwiej ilorazowe), dobrze jest się umieć
zorientować, z czym porównywać. Tutaj mamy w mianowniku (jeśli dobrze czytam):
√n + √n+1
No to tak 'intuicyjnie', dla dużych n:
* n+1 jest tego samego rzędu co n, więc całość jest tego rzędu co
√n + √n
*
√n jest mniejszego rzędu niż n, więc całość jest rzędu
√n
| | 1 | | C | |
wniosek: w kryterium ilorazowym weź bn = |
| . Albo w porównawczym bn = |
| dla |
| | √n | | √n | |
odpowiednio dobranego C (tutaj C=1 wystarczy).
7 lis 22:46
b.: (oczywiście te 'intuicyjne' obserwacje zachowujemy normalnie dla siebie, nie piszemy ich raczej
w rozwiązaniu

)
7 lis 22:47
Basiek: Krzysiek− niestety nie znam. A że jutro mam kolokwium i mam (mało powiedziane) misz−masz w
głowie, to zwyczajnie daruję sobie kolejne kryterium, bo to więcej mi to przyniesie szkody,
niż pożytku, ale dzięki.
b− analizuję. Może coś z tego będzie− dziękuję.
7 lis 22:51
Basiek: b− jednak nie, nie rozumiem tego zdania:
"* n+1 jest tego samego rzędu co n, więc całość jest tego rzędu co
√n+√n.
Nie jestem w stanie zrozumieć tej implikacji.
7 lis 22:53
sushi_ gg6397228:
| | wielomian 1 | |
jak liczysz granice |
| to wazne sa tylko x z najwyzszymi potegami |
| | wielomian 2 | |
w liczniku i mianowniku; reszte mozemy "pominac"
tak samo masz tutaj
7 lis 22:55
sushi_ gg6397228:
| | 5x7 + 4x4+ 7 | | 5x7 | |
limes |
| = limes |
| =... |
| | x6 + 5x5+6x3+ 2 | | x6 | |
7 lis 22:57
Basiek: =
∞ dla x→
∞
To rozumiem.
7 lis 22:57
Basia:
chodzi o najwyższy stopień (potęgę)
n2+C jest tego samego rzędu co n2
n2+n+C jest tego samego rzędu co n2
n+C jest tego samego rzędu co n
√n+C jest tego samego rzędu co √n
n+√n+C jest tego samego rzędu co n+√n a to jest tego samego rzędu co n
7 lis 22:58
Basiek: Basiu− dobra rozpiska, dzięki.

Hm, już rozumiem. Po prostu nie zostało mi nigdy przedstawione, co znaczy, że coś 'jest rzędu
jakiegoś tam'. Pojawiło się ostatnio przy szeregach harmonicznych, ale w formie... chyba
baaardzo skróconej i chyba sobie zły obraz tego wyrażenia w głowie wyrobiłam. Aczkolwiek już
zaczynam łapać. Dzięki!
7 lis 23:01
Basiek: I tu wszystko wydaje się kolorowo..., ale nagle przychodzi ograniczyć mi coś takiego:
nie mam pojęcia. Co więcej− może mnie ktoś oświecić, co do rzędu mianownika? (rząd n?)
7 lis 23:07
sushi_ gg6397228:
zasłoń −1 w liczniku i masz ...
7 lis 23:12
Basia:
5
n−1 < 5
n
| | 5 | | 1 | |
dla każdego n>10 |
| < |
| |
| | n | | 2 | |
| | 5n−1 | | 5i−1 | |
∑ |
| < ∑i=1...10 |
| + ∑n=6.... (12)n < |
| | nn | | ii | |
(jakaś liczba skończona) + ∑(
12)
n
7 lis 23:16
Basia:
od n=11 miało być to drugie ∑
7 lis 23:19
Krzysiek: Basia, a to nie prościej z kryterium Cauchy'ego ?
7 lis 23:20
Basiek: Można dodawać sobie te szeregi w tym kryterium?
7 lis 23:23
Basia:
Krzysiek prościej
Basiek można łączyć kryteria
| | 5n | |
czyli na mocy kryterium Cauchy'ego ∑ |
| jest zbieżny ⇒ |
| | nn | |
| | 5n−1 | |
na mocy porównawczego ∑ |
| też |
| | nn | |
7 lis 23:26
Basiek: O matko...

Nie no, ten porównawczy mi naprawdę nie podchodzi. Mimo szczerych chęci i dobrych zamiarów. Mam
nadzieję, że będzie tylko jeden taki przykład, więc będę mogła to jakoś przeboleć. Chyba
lepiej się skupić na czymś, co w jakimś stopniu rozumiem.

Aczkolwiek już trochę 'jaśniej' i te bardzo proste przykłady jestem w stanie zrobić, a to już
dużo.
Dziękuję.
7 lis 23:31