Zad.1.
Cenę pewnego towaru podwyższono o 20%. O ile procent należy obniżyć nową cenę, by zrównała się
z pierwotną?
zad.2.
W pewnym banku oprocentowanie lokat wynosiło 8%, a potem wzrosło do 10%. O ile procent wzrosło
oprocentowanie lokat?
| k | 12 | |||
1,2x− | * | x=x | ||
| 100 | 10 |
| k | 12 | |||
0,2x= | * | x | ||
| 100 | 10 |
| k | 12 | 2 | |||
* | = | ||||
| 100 | 10 | 10 |
| 200 | 2 | |||
k= | =16 | |||
| 12 | 3 |
| 2 | ||
odp 16 | % | |
| 3 |
"autorski" − dla poszukujących − algebraiczny
sposób do takich zadań :
1) niech c − cena pierwotna towaru, a x=? − szukany procent, to
(100−x)%*120%c=c /* 1000c ⇔ (100−x)*12= 1000 ⇔ (100−x)*3= 250 ⇔
⇔ 3x=50 ⇔ x=1623 ⇔ x% =1623 % − szukany procent obniżki . ...
"moje" równanie wystarczy do zad.
2) 10= (100+x)%*8 /*12,5 ⇔ 125=100+x ⇔ x%=25% . ...
bo u mnie 100 −83 wyszło 27
dzięki