Wielomiany, dzielenie wielomianów, dwukrotny pierwiastek
Goban: Dla jakich a,b liczba r=2 jest dwukrotnym pierwiastkiem wielomianu w(x)=x3−ax2+bx+12?
Równanie jest trzeciego stopnia,a r=2 ma być dwukrotnym pierwiastkiem, więc (x−2)2(x−c). Wiem
też, że potem trzeba przyrównać do w(x) i porównać współczynniki. Ale jak obliczyć c?
7 lis 21:54
krystek: Wymnożyć i porównywać współczynniki przy odpowiednich potęgach
7 lis 21:57
zośka: (x2−4x+4)(x−c)=x3−ax2+bx+12
x3−cx2−4x2+4cx+4x−4c=x3−ax2+bx+12
x3−(c+4)x2+(4c+4)x−4c=x3−ax2+bx+12
c+4=a
4c+4=b
−4c=12 ⇒c=−3
7 lis 21:58
Goban: czyli:
(x2−4x+4)(x−c) = x3−cx2−4cx2−4cx+4x−4c = x3−5cx2−4cx+4x−4c? i co dalej?
7 lis 21:59
Goban: o, nie zauważyłem, że napisałaś, dzięki
7 lis 22:00
zośka: a=−3+4=1
b=−12+4=−8
7 lis 22:00
Nienor: W(x)=(x−2)2(x−c)=(x2−4x+4)(x−c)=x3−4x2+4x−cx2+4cx−4c=x3−(4+c)x2+(4+c)x−4c
−4c=12 i 4+c=b i 4+c=a
c=−3
b=1
a=1
7 lis 22:01
Goban: dziękuję bardzo!
7 lis 22:05
Goban: dziękuję bardzo!
7 lis 22:05