Ogniskowa soczewki.
Madrista: Ogniskowa wynosi 16 cm. Powiększenie 2,5 cm. Oblicz odległość obrazu od soczewki. Szukamy y.
7 lis 21:52
Kejt: masz jakieś wzory? bo nie pamiętam ich..
7 lis 21:52
aniabb: 1/f =1/x+1/y
7 lis 21:53
aniabb: P=y/x
7 lis 21:53
Kejt: o właśnie, dziękuję Aniu
7 lis 21:53
aniabb: y=px
1/f=1/x+1/px =p/px +1/px
f= px/ (p+1)
| | f(p+1) | |
x= |
| = 16*3,5/2,5 = 22,4 |
| | p | |
y=2,5*22,4=56cm
7 lis 21:55
Madrista: Dziękuje Bardzo
7 lis 21:56
Kejt: :(
7 lis 21:57
aniabb:
Kejt
7 lis 21:58
Kejt: dobrze, dobrze...nie gniewam się przecież.

ale cieszę się, że wyszedł mi ten sam wynik.
7 lis 21:59
Gustlik: Można tak:
y=px=2,5x
7*16=5x
5x=112 /:5
x=22,4 cm
y=2,5*22,4=56 cm
8 lis 01:03