irena_1: Środek okręgu leży na prostej prostopadłej do stycznej, przechodzącej przez punkt styczności.
Równanie tej prostej:
x−y+k=0
1−1+k=0
k=0
x−y=0
Czyli środek okręgu ma współrzędne typu (a, a). Jest równo odległy od punktów A i B.
√(a−1)2+(a−1)2=
√(a−5)2+(a−1)2
(a−1)
2+(a−1)
2=(a−5)
2+(a−1)
2
(a−1)
2=(a−5)
2
a
2−2a+1=a
2−10a+25
8a=24
a=3
S=(3, 3)
x+y−2=0
y=x
2−2x
x+x
2−2x−2=0
x
2−x−2=0
Δ=1+8=9
| | 1−3 | | 1+3 | |
x1= |
| =−1, x2= |
| =2 |
| | 2 | | 2 | |
y
1=3, y
2=0
C=(−1, 3), D=(2, 0)
|CS|=
√(3+1)2+(3−3)2=
√16=4
h− odległość punktu D od odcinka CS (odcinek CS leży na prostej y=3, punkt D leży na osi OX)
h=3