Dane są dwa zdarzenia A i B wykaż nastepującą własność
Magda: Wykaż, ze:
P(A/B)+P(A/B')=P(A) ⇔ P(A)=0
7 lis 21:38
Nienor:

A/B' to A−B'

P(A−B')=P(A−(1−B))=P(A∩B) (Narysuj zbiorki i sprawdź.)
P(A−B)=P(A)−P(A∩B)
P(A−B)+P(A−B')=P(A∩B)+P(A)−P(A∩B)=P(A)
7 lis 21:49
Basia:
ależ to nieprawda
P(A) = P(A/B)+P(A/B') dla dowolnych A,B⊂Ω
bo B∪B' = Ω i B∩B' = ∅
czyli spełnione są warunki pozwalające zastosować wzór na prawdopodobieństwo całkowite
sprawdź sobie na przykładzie:
rzucamy dwa razy monetą
A − w drugim rzucie O
B − w pierwszym rzucie O
B' − w pierwszym rzucie R
|Ω| = 4
A/B = {(O,O)}
A/B' = {(R,O)}
A = {(O,O) (R,O)}
| | 2 | |
P(A) = |
| = P(A/B)+P(A/B') i P(A)≠0 |
| | 4 | |
7 lis 21:55
Magda: ok ale nie wynika z tego, że to zachodzi wtedy i tylko wtedy, gdy P(A0)=0
7 lis 21:57
Basia:
A/B oznacza prawdopodobieństwo warunkowe ( A pod warunkiem B )
nie wpadałabym na to, że to ma być różnica zbiorów
7 lis 21:57
Magda: sorry to do tego pierwszego
7 lis 21:58
Basia:
a co to ma być na prawdę ?
różnica czy prawdopodobieństwo warunkowe ?
7 lis 21:59
Magda: U nas tak to oznaczyli
7 lis 21:59
Magda: różnica
7 lis 22:01
Basia:
to czyli co ?
7 lis 22:01
Magda: przepraszam napisałam "/" zamiast "\" (ma to oznaczać różnicę)
7 lis 22:03
Magda: P(A\B)+P(A\B')=P(A) ⇔ P(A)=0
7 lis 22:03
Basia:
jeżeli to jest różnica to masz tak:
A−B = A∩B'
A−B' = A∩B
i są to zdarzenia rozłączne
P(A−B)+P(A−B') = P(A∩B')+P(A∩B) = P((A∩B')∪P(A∪B)) = P(A∩(B'∪B)) =
P(A∩Ω)=P(A)
dla dowolnych A,B⊂Ω a nie tylko dla tych A dla których P(A)=0
Twoje twierdzenie jest fałszywe niezależnie od tego co to P(A/B) i P(A/B') oznacza
7 lis 22:06
Magda: Dzięki
7 lis 22:08