Oblicz
Ania: Zad1.
.Andrzej zarabia 1900zł, Bernard 2600 . O ile procent mniej od Bernarda zarabia Andrzej?
Zad 2.
Pan Kowalski zmienił pracę i otrzymał pensję w wysokości 2470, wyższą od poprzedniej o 30%.
Jaką pensję miał pan Kowalski poprzednio?
7 lis 21:38
Ania: w pierwszym zadaniu robie tak
2600−1900=700
700zł−−x
2600−−100%
x=(100%*700):2600=26%
nie wiem czy to dobrze ?
Proszę o podpowiedzi do zad 2
7 lis 21:50
aniabb: ok
x+30%x=2470
1.3x=2470
...
7 lis 21:52
Ania: x+0,3x=2470
1,3x=2470 /:1,3
x=1900
czy mam dobrze dwa zadania ?
7 lis 21:55
aniabb: tak
7 lis 21:59
Ania: Dziękuję za pomoc
7 lis 21:59