pomocy
no name12: liczby P,k i r sa dodatnie oraz P=kr zatem;
a) r=kP b) r=1Pk c) r=kp d) r=Pk
zad2
jesli n=0,8b,to:
A) b=0,2n B) b=1,25n C) b=0,8n D) b=0,25n
zad3 pole pewnego trojkąta jest rowne p.wysokosc h tego trojkąta poprowadzono do boku o
dlugosci a,mozn obliczyc ze wzoru ze;
A) h=12aP B) h=2Pa C) h=P2a D) h=2pa
16 maj 15:28
Bu$kA;)): 1d
2b
3d
16 maj 15:37
no name12: a moglas napisac jak to razwiazalas bo babka bedzie sie czepiala
16 maj 15:38
Bu$kA;)): 1
P=kr podziel to obustronnie przez czerwonyk i wyjdzie ci r
16 maj 15:40
Bu$kA;)): sorki
16 maj 15:40
Bu$kA;)): chciałam zaznaczyc dokładnie co przez co
16 maj 15:41
Bu$kA;)): a wiec podziel ten wzór obustronnie przez "k"
16 maj 15:41
no name12: nic sie nie stalo
16 maj 15:42
Bu$kA;)): 2
n=0,8b
n0,8=b
n*
54=b
1,25n=b
16 maj 15:44
no name12: czyli p=kr/:k
a pozniej jak
16 maj 15:44
Bu$kA;)): 3
wzór to P=ah2
teraz tylko wyprowadzic "a"
pomnóż obustronnie przez 2 a następnie podziel przez "a"
16 maj 15:45
Bu$kA;)): czyli bedzie tak:
pk=r
16 maj 15:46
no name12: aha wielkie dzieki:−)
16 maj 15:52
Bu$kA;)): prosze
16 maj 15:53