pytanie
tn: Witam,
Jakie musze dawać założenie rozwiązując równania z logarytmami?
7 lis 21:28
Basia:
wyrażenia logarytmowane > 0
podstawy logarytmów > 0 i ≠1
7 lis 21:29
tn: ok,
pomożesz?
logx+2(25) = 2
7 lis 21:32
Basia:
Z: x+2>0 ∧ x+2≠1 ⇔ x>−2 ∧ x≠ −1 ⇔ x∊(−2;−1)∪(−1;+∞)
z definicji logarytmu
(x+2)2 = 25
x+2 = 5 lub x+2 = −5
x=3 lub x= − 7 (nie spełnia warunków zadania)
odp. x=3
7 lis 21:37
tn: a takie coś?
log(x+3) − log(0,4) = 2log(x−2)
7 lis 21:43
tn: Basia, a możesz poprzednie z uzyciem wzoru jakiegos?
7 lis 21:47
krystek: | | x+3 | |
log |
| =log(x−2)2 i zał |
| | 0,4 | |
7 lis 21:59