z miejscowości A do B wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie po sąsiednich tora
goszja: z miejscowości A do B wyjechały jednocześnie naprzeciw siebie po sąsiednich torach dwa pociągi
ekspesowe ktore nie zatrzymuja sie po drodze. kazdy pociag jechal ze stala predkoscia.
predkosci pociagu jadacego z miasta B do miasta A byla o 20km/h wieksza niz predkosc pociagu
jadacego w przeciwna strone. czola pociagow minely sie w punkcie dzielacym trase z A do B w
stosunku 4:5. oblicz z jaka predkoscia jechal kazdy z tych pociagow
7 lis 21:24
Eta:

s >0 −−− cła droga z A do B S
p −−− miejsce spotkania
| | 4 | | 9 | |
A → B : v, t >0 |
| s= v*t ⇒ s= |
| *v*t |
| | 9 | | 4 | |
| | 5 | | 9 | |
B → A : v+20, t |
| s= (v+20)*t ⇒ s= |
| (v+20)*t |
| | 9 | | 5 | |
5v= 4(v+20)
v= 80 km/h , to v+20 =
100 km/h
7 lis 22:55