matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równania
Pffff:
Pomóżcie! Rozwiąż równanie: a) 5 =
√
2x − 1
b)
√
25 − x
2
= 4
7 lis 21:20
zośka:
a) zał 2x−1≥0 Podnoszę obustronnie do kwadratu: 25=2x−1 26=2x x=13 Tak samow b)
7 lis 21:40
zośka:
b) zał. 25−x
2
≥0 25−x
2
=16 x
2
=9 x=3 lub x=−3
7 lis 21:41