Oblicz ograniczonośc ciągu: 1) a_n=p4{n^4+4} 2) a_n=U{2^n}{2!}
aqlec: Oblicz ograniczonośc ciągu:
1) a
n=
4√n4+4
7 lis 21:13
Basia:
a
n =
4√n4+4 >
4√n4=n
no to widać, że ciąg
nie jest ograniczony z góry, bo b
n=n →+
∞
z dołu jest ograniczony przez a
1 =
4√5 bo jest to ciąg rosnący
to jak myślisz ?
7 lis 21:17
aqlec: | | 2n | |
Dziękuję! w drugim przykładzie miało być an= |
| |
| | n! | |
7 lis 21:20
Basia:
| | 2n | |
z dołu oczywiście ciąg jest ograniczony, bo dla każdego n∊N |
| > 0 |
| | n! | |
| an+1 | | 2n+1 | | n! | | 2 | |
| = |
| * |
| = |
| ≤ 1 dla każdego n>3 |
| an | | (n+1)! | | 2n | | n | |
stąd mamy, że
dla każdego n>3 a
n+1 < a
n
czyli począwszy od a
3 ciąg jest malejący
| | 23 | | 8 | | 4 | |
a3 = |
| = |
| = |
| = 113 |
| | 3! | | 6 | | 3 | |
czyli ciąg jest ograniczony z góry liczbą 2
7 lis 21:28
Basia: oj błąd tam jest
| | 2 | |
= |
| < 1 dla każdego n≥2 |
| | n+1 | |
czyli już od a
2 ciąg jest malejący
7 lis 21:40