Wyrażenie pod pierwiastkiem
Nefre: pod pierwiastkiem 5 + 2 pierwiastek z 6 + pod pierwiastkiem 5 − 2 pierwiastek z 6
Kompletnie tego nie rozumiem, wiem, że później korzysta się ze wzorów skróconego mnożenia, ale
nie wiem, co zrobić wcześniej... Help.
7 lis 21:08
7 lis 21:09
krystek: Zapisz poprawnie .√5
7 lis 21:09
irena_1: a=√5+2√6+√5−2√6
a2=5+2√6+5−2√6+2√(5+2√6)(5−2√6)=10+2√25−24=10+√1=10+1=11
a=√11
7 lis 21:12
Nefre: Więc: pod pierwiastkiem √5 + 2√6 + pod pierwiastkiem √5 − 2√6
Sorry, za zapis, ale nie wiem, jak zrobić tak, żeby wyszło pod pierwiastkiem.
7 lis 21:15
Nefre: W rozwiązaniu zadania wychodzi 2√3
7 lis 21:17
Basia:
Irena dobrze rozwiązała, tylko jest chochlik, w jednym miejscu zgubiła 2
po trzecim = powinno być
10+2√1 = 10+2 = 12
a = √12 = √4*3 = 2√3
7 lis 21:20
Nefre: Ok, dziękuję za rozwiązanie, ale mam jeszcze jedną wątpliwość.
W innym tego typu przykładzie pod pierwiastkiem: 7 − 4√3 + pod pierwiastkiem 7 + 4√3 w
rozwiązaniu mam coś takiego: pod pierwiastkiem 4−4√3+3 + pod pierwiastkiem 4+4√3+3.
Dlaczego 7 zostało rozbite na 3 i 4?
7 lis 21:29
irena_1: Bo 4−4√3+3=(2−√3)2
7 lis 21:31
irena_1: Rzeczywiście, zgubiłam w rozwiązaniu jedynkę. Przepraszam.
7 lis 21:32
Basia:
nie mam pojęcia; rozwiązywałabym to tak samo jak irena1 rozwiązała poprzednie
a = √7−4√3+√7+4√3
a2 = (√7−4√3+√7+4√3)2 = 7−4√3+2√(7−4√3)(7+4√3)+7+4√3 =
14 + 2√49−16*3 = 14+2√49−48 = 14+2√1 = 14+2*1 = 16
stąd a=4
7 lis 21:33
Nefre: http://www.picshot.pl/public/view/249969
Tutaj link, jak mam to rozwiązane w zeszycie. Dla mnie to czarna magia(zapis w zeszycie),
zapis z forum to wręcz łatwizna. ; )
Tylko pytanie− jak rozgryźć te przykłady i rozwiązywać metodą podaną przez nauczycielkę?
7 lis 21:46
Misiek: 2√5/2√5+4
6 lis 17:57
wredulus_pospolitus:
Misiek ... wedle Twojego zapisuj jest to 5
6 lis 18:02