Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr...
Emily: Ile liczb trzycyfrowych można utworzyć z cyfr {1, 2, 3, 4, 5, 6}, jeśli:
a) w żadnej liczbie nie wystąpi cyfra 1
b) w każdej liczbie wystąpi cyfra 5
c) liczby te mają być większe od 150
d) liczby te mają być nie mniejsze od 456
Rozważ dwa warianty: w liczbach cyfry nie mogą się powtarzać i mogą się powtarzać.
7 lis 21:00
Emily: :c
7 lis 21:11
wioleta: Z początku układu współrzędnych wyprowadzono styczne do okręgu o równaniu x2+y2−14x+2y+25=0
Oblicz pole trójkąta ograniczonego tymi stycznymi i cięciwą łączącą punkty styczności.
(x do kwadratu y do kwadratu)
7 lis 21:17
Aga1.: a) cyfry ze zbioru {2,3,4,5,6}
− mogą się powtarzać ( jest ich 5)
5*5*5=
− nie mogą się powtarzać
5*4*3=
b) − mogą się powtarzać
Może być jedna piątka lub 2 piątki lub 3 piątki
5 na pierwszym miejscu lub na drugim lub na trzecim
5xx lub x5x lub xx5 w miejsce x mogę podstawić każdą cyfrę ze zbioru {1,2,3,4,6}
3*5*5=
dwie piątki
55x lub 5x5 lub x55
5+5+5=
Wszystkie piątki
jest tylko jedna taka liczba
odp.
3*5*5+15+1=
− cyfry nie mogą się powtarzać
3*5*4
Liczby trzycyfrowe większe od 150 można wypisać
− 151,152,153,154,155,156
Ile ich jest?
A ile ich jest , jeśli cyfry nie mogą się powtarzać?
8 lis 11:36
aniabb: c)
mogą się powtarzać
6+6+36*5 =192
nie moga się powtarzać
4+4+5*4*5 = 108
8 lis 12:17
julia: trzycyfrowe utworzone z cyfr 2 lub 3
5 wrz 19:38