proszę <3
Kotek :): 
Z podanego równania wyznacz y jako funkcję x . Podaj dziedzinę i zbiór wartości tej
funkcji . Wymień wszystkie pary liczb całkowitych (x,y) , które spełniają dane równanie:
a) xy + y −6 =0
b) xy− x +2y =0
c) xy +4y+ 3x+11=0
d)xy+2x −2y+8 =0
7 lis 20:59
irena_1: a)
y(x+1)=6
D=R−{−1}
ZW=R−{0}
W mianowniku musi być całkowity dzielnik liczby 6, czyli
x+1=1
x+1=−1
x+1=2
x+1=−2
x+1=3
x+1=−3
x+1=6
x+1=−6
Znajdź x i oblicz y
7 lis 21:21
irena_1: b)
y(x+2)=x
| | x | | x+2−2 | | 2 | |
y= |
| = |
| =− |
| +1 |
| | x+2 | | x+2 | | x+2 | |
D=R−{−2}
ZW=R−{1}
x+2=1
x+2=−1
x+2=2
x+2=−2
I dalej− podobnie jak w a)
7 lis 21:23
irena_1: c)
y(x+4)=−x−11
| | −3x−11 | | −3x−12+1 | | 1 | |
y= |
| = |
| = |
| −3 |
| | x+4 | | x+4 | | x+4 | |
D=R−{−4}
ZW=R−{−3}
x+4=1, x=−3, y=−2
x+4=−1, x=−5, y=−4
7 lis 21:26
irena_1: d)
y(x−2)=−2x−8
| | −2x−8 | | −2x+4−12 | | 12 | |
y= |
| = |
| =− |
| −2 |
| | x−2 | | x−2 | | x−2 | |
D=R−{2}
ZW=R−{−2}
x−2=1
x−2=−1
x−2=2
x−2=−2
x−2=3
x−2=−3
x−2=4
x−2=−4
x−2=6
x−2=−6
x−2=12
x−2=−12
7 lis 21:28
Kotek :): dzięki wielkie
7 lis 21:45
Kotek :): dzięki wielkie
7 lis 21:45