przekroj osiowy stozka jest trojkatem rownobocznym o polu rownym 16√3 .oblicz objetosc.
b)pole podstawy stozka jest rowne 27π a jego V =2π wyznacz kat miedzy tworzaca stozka a jego
podstawa.
| a2√3 | |
=16√3 | |
| 4 |
| 8√3 | ||
H= | =4√3 | |
| 2 |
| 1 | 64√3 | |||
V= | π*42*4√3= | π | ||
| 3 | 3 |
| a2√3 | a√3 | |||
16√3= | wylicz a , które równa się 2r Wtedy H= | |||
| 4 | 2 |
| 1 | ||
V= | π27*H=2π | |
| 3 |
| 2 | ||
H= | ||
| 9 |
| H | 2 | 1 | 2√3 | |||||
tgα= | = | * | = | ≈ 0,04277 | ||||
| r | 9 | 3√3 | 81 |