długość okręgu i pole koła
Paweł: Z koła o promieniu 10 cm wycięto wycinek koła o kącie środkowym 120o. Oblicz pole pozostałej
części koła.
Prosze o obliczenia
16 maj 15:06
tim: Odpowiedz na pytania, a dojdziesz do rozwiązania.
1. Skoro wycięta część ma promień 120,m to pozostała ma ile (α)? (Razem muszą mieć 360).
| | α | |
2. Wzór na pole wycinka kołowego jest równy |
| * pole koła |
| | 360 | |
16 maj 15:13
Michał: Pwk=α360*pir2
360−120=240
Pwk=240360*pir2
Pwk=23*pi102
Pwk=23*pi100
Pwk=6623pi
Rozumiesz
16 maj 15:13