rownianie
Kamil: 3√lgx+2lg√1x=2 rozwiązać rownanie
7 lis 20:47
Kamil: up
7 lis 20:50
Mati_gg9225535: moze tak:
D: lgx ≥ 0 ⋀ x>0 ⋀ x≠0
x ≥ 1
D: x ∊ ( 1, ∞ )
3√lgx − 12*2log|x|=2 wartość bezwzględną opuszczamy ze względu na dziedzinę
i pomocnicza niewiadoma za √lgX = t
3t2 − t − 2 = 0
7 lis 20:59
Kamil: proszę o pomoc
7 lis 20:59
ewa:
lg to skrót dla logarytmu o podstawie 10 czy nie?
3(logx)
1/2+log(
1x)=2
logx=4
x=10
4
7 lis 21:01
Mati_gg9225535: | | 1 | |
tam do dziedziny dopisać powinieneś założenia |
| ≥0 , x≠0 ⇔ x>0 o czym zapomniałem |
| | x | |
7 lis 21:01
ewa: Korzystałam tu z tw o logarytmowaniu potęgi tzn log(xn)=nlogx
7 lis 21:04
Kamil: zależy od interpretacji z książki ja już nie mam pomysłów 10 dzień z rzędu po 8 h siedze na
matmą mam ponad 500 zadań do zrobienia dlatego wymiękam
7 lis 21:04
Kamil: to do ewy
7 lis 21:05