Twierdzenie Bezout + schemat Hornera
Michał: Sprawdź, że podana liczba jest pierwiastkiem równania, a następnie znajdź jego pozostałe
pierwiastki:
c) 6x3 − 29x2 − 6x + 5 = 0 liczba: 5
Podkładamy, sprawdzamy, równa się 0 więc jest pierwiastkiem.
Teraz dzielimy Hornerem i wychodzi 3x2 + 16x + 43 z resztą 54. Jak znaleźć pozostałe
pierwiastki, skoro mamy resztę?
7 lis 20:39
aniabb: jak jest pierwiastkiem to nie może byc reszty
7 lis 20:42
aniabb: jak ci wyszła pierwsza 3 jak była 6 ?
7 lis 20:43
aniabb:
(x−5)(6x2+x−1)=0
(x−5)(2x+1)(3x−1)=0
7 lis 20:45
Michał: No tak, kolejny głupi błąd. Pomyliłem się w dzieleniu Hornerem. Dziękuję.
7 lis 20:54