rozwiazac rownanie i nierownosc
pinio: Pomocy mam pustke w glowie
x do potegi 3 plus 2x do potegi 2 minus 7x plus 4 =0
x do potegi 3 minus x do potegi 2 minus 3x minus 35 >0
16 maj 15:01
Mickej:
x
3+2x
2−7a+4=0 tak

?
x
3−x
2−3x−35>0 tak

?
16 maj 15:14
Mickej: tam zamiast a ma być x zle mi się nacisneło
16 maj 15:15
Mickej: w pierwszym przykładzie można by się bawić w dzielenie bo 1 jest pierwiastkiem ale mi się nie
chce więć pokaże jak to rozłożyć
16 maj 15:20
pinio: Tak jak napisales ok
16 maj 15:24
Mickej:
x3+2x2−7x+4=0
x3−x+2x2−2x−4x+4=0 wyciągamy co się da przed nawias
x(x2−1)+2x(x−1)−4(x+1)=0 pierwsze rozpisujemy z a2−b2=(a−b)(a+b)
x(x−1)(x+1)+2x(x−1)−4(x+1)=0 z wszystkich 3 części wyciągamy (x−1) przed nawias
(x−1)[x(x+1)+2x−4]=0
(x−1)(x2+x+2x−4)=0
(x−1)(x2+3x−4)=0 z drugiego nawiasu wyznaczamy już z delty
(x−1)(x+4)(x−1)=0 to by było na tyle
16 maj 15:25
pinio: Sliczne dzieki jestes super,a Ja mam pustke w glowie.
16 maj 15:34
Mickej: pociesze się że 5 miesięcy temu nie wiedział bym nawet jak wyznaczyć miejsca zerowe z trójmianu
kwadratowego
16 maj 15:35
pinio: Pocieszam sie ze rozumiem to co wyliczyles ,wiec moze to dobry znak.
16 maj 16:00
krzyk: nie wierze Mickej Oo
16 maj 16:46
Mickej: nie no wale ściemę w grudniu już umiałem
16 maj 16:56
seba: 7x3+2x2−21x−6=?
8 cze 13:18
pigor: ..., następnym razem zakładaj nowy temat, a nie podpinaj się pod stary, dobrze

no to np. tak :
7x3+2x2−21x−6= 0 ⇔ x
2(7x+2)−3(7x+2)= 0 ⇔ (7x+2)(x
2−3)= 0 ⇔
⇔ 7(x+
27) (x−
√3) (x+
√3)= 0 ⇔
x∊{−27,−√3,√3} . ...
8 cze 13:32
Karma: 3x −10x+3=0
3 cze 20:30
Karma: Tam ma byc 3x2
3 cze 20:31
Karma: Jak to rozwiazac prosze o pomoc
3 cze 20:32
Janek191:
Czy to dobrze przepisane ?

3 x − 10 x + 3 = 0
− 7 x + 3 = 0
− 7 x = − 3 / : (−7)
========
3 cze 20:34
Janek191:
3 x
2 − 10 x + 3 = 0
Oblicz Δ oraz x
1 i x
2 wq znanych wzorów
3 cze 20:35