...
Nutka: hej, bardzo proszę o pomoc w zadaniu wcześniej wysłanym...
7 lis 20:19
byle żydek: tzn?
7 lis 20:27
Nutka: podstawy trapezu mają w sumie długość s , a pole tego trapezu wynosi P. wiedząc, że trapez
jest równoramienny, oblicz pole kwadratu zbudowanego na przekątnej tego trapezu.
Bardzo proszę o działania krok po kroku nie skracając nawet tych oczywistych. nie wiem za
bardzo jak przyczepiony jest ten kwadrat.
7 lis 20:43
Artur_z_miasta_Neptuna:

a+b = s
| | (a+b) | | s | | 2P | |
P = |
| *h = |
| *h ⇔ h = |
| |
| | 2 | | 2 | | s | |
a = b + 2
x
oraz a+b =s ⇔ b+2x+b=s ⇔ x+b = a−x = {s}{2}
| | s | | 2P | |
d2 = (a−x)2 + h2 = ( |
| )2 + ( |
| )2 |
| | 2 | | s | |
| | s | | 2P | |
Pkwadratu = d2 = ( |
| )2 + ( |
| )2 = ... wspólny mianownik ... chociaż nic to |
| | 2 | | s | |
ładniej wyglądać nie będzie
7 lis 20:48
Nutka: wielkie, wielkie dzięki.
7 lis 21:01