Rozwiąż nierównośći
Michal: Rozwiąz nierówność.
x2 > −6
−(x+2)2≤1
(x+1)2 ≤ 0
−2 * x2 ≤ 0
*(7−x)2 ≤ 0
7 lis 20:11
Mila:

1) x∊R zobacz wykres zielony dla y=x
2
2) −(x+2)
2≤1 /*(−1)
(x+2)
2≥−1 wykres różowy dla y=(x+2)
2
x∊R
3) (x+1)
2≤0 wykres niebieski dla y= (x+1)
2
tylko równość może zachodzić, dla x=−1
reszta wartości dodatnie
4
dokończ i pomyśl, jak odpowiedzieć bez rysowania wykresów ( z tym, że szkicowanie zawsze się
przydaje)
7 lis 21:34
PW: A co tu rozwiązywać?
Lewa strona jest nieujemna, a prawa ujemna − dla każdej x rzeczywistej mamy zdanie prawdziwe.
7 lis 23:14
Mila: Zgadzam się z Tobą PW, ale skoro ktoś tego nie widzi? to myślę, że na rysunku widać
lepiej.
7 lis 23:44