:<
monia: Suma cyfr liczby trzycyfrowej wynosi 15. Jeśli zamienimy miejscami cyfrę setek i cyfrę
jedności, to otrzymamy liczbę o 396 większą. Znajdź tę liczbę, jeśli wiadomo, że cyfra
środkowa jest średniąarytmetyczną cyfr skrajnych. Proszę o jak najprostsze rozwiąznie.
Stanęłam w martwym punkcie.
x−cyfra setek
y−cyfra dziesiątek
z−cyfra jedności
x+y+z=15
100x+10y+z=100z+10y+x−396
y=x+z/2
−99z+99x=−396
x+z=2y
CO DALEJ? PROOOOSZĘ
7 lis 20:04
ICSP: x+y+z = 15
2y = x+z
z tych dwóch równań mam że
y = 5
zatem moja liczba będzie w postaci :
coś5coś
teraz zakładam x − cyfra setek
z − cyfra dziesiątek
100x + 50 + z = 100z + 50 +x −396
oraz
x+z = 10
99x − 99z = −396
x−z = −4
x+z = 10
z tego mam już jednoznacznie : x = 3 , y = 7
Ta liczba to : 357
7 lis 20:11
ewa: Wstawiamy y=U{x+z}[2}
99x−99z=−396 /:4
1,5x+1,5z=15
x−z=−4 /*1,5
1,5x+1,5z=15
1,5x−1,5z=−6
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3x=9
| | 3+7 | |
x=3 ⇒ 3−z=−4⇒ z=7 ⇒ y= |
| =5 |
| | 2 | |
Ta liczba to 353
7 lis 20:22
ewa: Oczywiście 357
7 lis 20:23
monia: dlaczego y=5?
7 lis 20:29