przekątna i wysokość równoległoboku
Zuzia: Miara kąta rozwartego równoległoboku o bokach 4 i 6 równa 120 stopni.
a) Oblicz długość jego krótszej przekątnej.
b) Oblicz długości wysokości równoległoboku
7 lis 20:01
Zuzia: potrzebuje pomocy...
kto pomoże...
7 lis 20:10
Zuzia:
7 lis 20:43
Mila:

a)
WΔDBC: z tw. cosinusów
DB
2=a
2+b
2−2abcos60
0
DB
2=36+16−24=28
|DB|=2
√7
| | h | | √3 | | h | |
b)sin600= |
| ⇔ |
| = |
| ⇔h=2√3 |
| | b | | 2 | | 4 | |
6*2
√3=4*h
2 porównanie pól
oblicz h
2
7 lis 23:09