pomóżcie również z tym :(
wilczy: Ciało zostało wyrzucone z wieży o wysokości H=20 m pod kątem α=30ο od poziomu w górę, z
prędkością początkową v=30 m/s. Zaproponować odpowiedni układ odniesienia. Wyrazić w tym
układzie warunki początkowe w postaci wektorowej. Podać wektorowe równanie toru. Zapisać
warunek upadku ciała na ziemię. Znaleźć równanie krzywej opisującej tor, obliczyć maksymalną
wysokość oraz zasięg ruchu
7 lis 19:57
aniabb:

jak znam fizyków to musi być strasznie formalnie.. ja lubię rozwiązywać bez formalizmów
układ odniesienia (0,0) w podstawie wieży
y=20+v
yt−gt
2/2
x=v
xt
tor ruchu y=20+v
y/v
x *x −g/v
x2 *x
2/2
max wysokość
ymax = 20+v
y2/g
max zasięg
0=20+v
y/v
x *x −g/v
x2 *x
2/2
v
y=vsinα = 30 sin30° = 30*0,5 =15
v
x=vcosα = 30 cos30° = 30*0,866 =26
max wysokość 20+15
2/10=20+22,5=42,5m
max zasięg x=104m
7 lis 20:17
M: przepraszam a czy ktoś mógłby mi powiedzieć dlaczego max wysokość to jest: 20 + Vy2/g?
23 mar 17:16
M: dlatego że wg wzoru na max wysokość w ruchu ukośnym: Hmax = (Vo2*sin*2(a))/2g
to podstawiając 20+ (900*1/4)/20 = 31.25m, a nie 42.5m.
23 mar 17:29
M: czy zgadza się?
23 mar 17:30
M: Bardzo pilnie proszę o sprawdzenie
23 mar 23:57
Sandra: Ja rownież sie podpinam czy ktoś by to sprawdził?
24 mar 14:32
dd: o co chodzi z zasięgiem rzutu?
29 paź 13:38