matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podaj postac trygonometryczna i wykładnicza
mateuszck93:
a)z=−
√
3
=
√
3
i b)z=2
√
6
−2
√
2
i c)z=−π−πi d)z=−3i
7 lis 19:49
mateuszck93:
z=−√3+√3i
7 lis 19:56
Krzysiek:
a)z=−
√
3
+
√
3
i gdzie a=
√
3
b=
√
3
argument liczby 'z' to kąt α czyli: π−β a miarę kąta β można łatwo wyliczyć:
b
√
3
tgβ=
=
=1
a
√
3
π
czyli: β=
4
zatem: α=π−π/4 |z|=
√
a
2
+b
2
7 lis 20:08
Mila:
b)z=2√6−2√2i |z|=
√
4*6+4*2
=
√
32
=4
√
2
2
√
6
√
3
cosφ=
=
4
√
2
2
2
√
2
1
sinφ=−
=−
4
√
2
2
φ jest kątem IV ćwiartki
π
11π
φ=2π−
=
6
6
postać trygonometryczna
11π
z=4
√
2
(cosU{11π}[6}+isin
6
Postać wykładnicza z=4
√
2
*e
i11/6π
8 lis 12:16