wartość bezwzgledna
pablo: IxI− √2 = 2−m m=√2 i mam wyliczyć ile będzie możliwych rozwiązań?
7 lis 19:44
cdkarola: podstaw √2 za m.
7 lis 19:51
pablo: no to mam IxI−√2=2−2√2 no i co dalej ?
7 lis 19:54
Karol: |x|= 2−m+√2
x= 2−m+√2 lub x= −( 2−m+√2)
dla m=√2
x=2−√2+√2= 2 lub x= −2+m−√2
x= −2 + √2 −√2 = 2
Wychodzi ze masz 1 rozwiazanie x=2
7 lis 19:56
pablo: dzięki
7 lis 20:04
pablo: chyba są dwa rozwiązania x=2 v x=−2
bo −2+√2−√2=−2
7 lis 22:07
pablo:
7 lis 22:08
pablo: pomoże ktoś
7 lis 22:19
Mila: IxI− √2 = 2−m i m=√2
|x|−√2=2−√2
|x|=2
x=2 lub x=−2
8 lis 00:16