Funkcja kwadratowa w postaci kanonicznej. Uzupełnij..
silver95: Dokonując odpowiednich przekształceń, obliczeń uzupełnij dla każdego wzoru funkcji kwadratowej
w postaci kanonicznej y=a(x−p)
2+q :
Wzory:
1) y=−2(x−3)
2 +18
2) y=(x+5)
2 −24
3) y=−(x+3)
2 +1
4) y=
12 (x−2)
2 −10
Dla każdego wzoru uzupełnij:
−> Współrzędne wierzchołka paraboli W=(p,q)
−> Wzór funkcji kwadratowej w postaci ogólnej y=ax
2+bx+x
−> Współczynniki liczbowe trójmianu kwadratowego a= , b= , c=
−> Wartość liczbowa wyrażenia: b
2 −4ac
| | −b | |
−> Wartość liczbowa wyrażenia: |
| |
| | 2a | |
| | −(b2 −4ac) | |
−> Wartość liczbowa wyrażenia: |
| |
| | 4a | |
Z matematyki jestem zielona wiec bardzo, bardzo proszę o rozwiązanie. Z góry dziękuje.
7 lis 19:42
ewa: Porównaj te dwa wzory:
1) y=−2(x−3)2+18 i y=a(x−p)2+q
a=−2 p=3 q=18 zatem masz W=(3,18)
Analogicznie odczytujesz p, i q w pozostałych
Aby uzyskać wzór w postaci ogólnej y=ax2+bx+c podnieś poprostu do potęgi i uporządkuj:
czyli: y=−2(x−3)2+18
y=−2(x2−6x+9)+18
y=−2x2+12x+0 postać ogólna (y=ax2+bx+c)
a=−2 , b=12 , c=0
7 lis 20:40
ewa: wartość wyrażenia b
2−4ac =12
2−4*(−2)*0=144
| | −b | | −12 | |
wartość wyrażenia |
| = |
| =3 (czyli nasze p) |
| | 2a | | 2*(−2) | |
| | −(b2−4ac) | | −144 | |
wartośc wyrażenia |
| = |
| =18 (nasze q) |
| | 4a | | 4*(−2) | |
7 lis 20:45
ewa: wartość wyrażenia b
2−4ac =12
2−4*(−2)*0=144
| | −b | | −12 | |
wartość wyrażenia |
| = |
| =3 (czyli nasze p) |
| | 2a | | 2*(−2) | |
| | −(b2−4ac) | | −144 | |
wartośc wyrażenia |
| = |
| =18 (nasze q) |
| | 4a | | 4*(−2) | |
7 lis 20:45
ewa: Zrobiłam przykład 1) ty zrób analogicznie pozostałe
7 lis 20:46
silver95: Dziękuję
7 lis 22:01