funkcje
PAMELA: 1. wyznacz dzidzinę funkcji:
1 2
a) y=−−−−−−− + −−−−−−−−−−−−
√x √2x+8
2. dana jest funkcja określona wzorem:
a) f(x) = 2x+1 , x∊N wyznacz zbiór wartości danej funkcji gdy x to liczba jednoscyfrowa
b) f(x) = 2x, x∊N + wyznacz zbiór wartości funkcji gdy x jest ;liczbą jednocyfrowa
3. wyznacz miejsce zerowe funkcji :
a) f(x) = ( x− 1 ) 3 − 27
b) f(x+1) 2 − 4
16 maj 14:14
Mickej:
1
a) wartość pod pierwiastkiem musi być ≥0 a wartość w mianowniku ≠0 czyli
x≥0
√x≠0
2x+8≥0
√2x+8≠0
2 a)
f(x)=2x+1 skoro x to liczba jednocyfrowa to x = 0,1,2,3,4,5,6,7,8,9 przed x znajduje się
liczba dodatnia czyli minimum będzie dla 0 a maks dla 9 podstaw pod x i wyznacz
b) tak samo jak w poprzednim
3) skorzystaj z wzorów skróconego mnożenia rozpisz to co w nawiasach nie powinno być z tym
problemu ewentualnie możesz to rozpisywać z wzorów na różnice sześcianów przykład a) lub
różnica kwadratów przykład b)
16 maj 15:11